Het is zo wonderlijk hoeveel een baby kan ontwikkelen in een jaar.

Tijdens het Mama Café staan Nynke en ik met elkaar te praten. Wil je niet iets met baby’s doen Jiska. Er is namelijk ook baby yoga. Mijn passie voor het werken met kinderen begint pas echt op het moment dat ze lopend de wereld ontdekken. Een dreumes op zijn jongst geef ik Nynke terug. Wat maakt dat jij het niet zou willen doen? Jij hebt juist alle baby diensten in je bedrijf. Ja en jij hebt de yoga. We schieten in de lach. Zo startte Nynke met het geven van baby yoga bij Sterrig. De baby yoga kwam niet heel hard van de grond. Het bleek moeilijk om groepjes te vormen en de meeste mensen denken dan toch… baby’s en yoga hoe dan?? Het zijn vooral bewegingsspelletjes, liedjes en massages. Het draait om het contact tussen de baby en de ouder. Goed, voordat we daar in duiken. In deze blog wilde ik Nynke de ruimte geven om te vertellen over haar passie in het werken met baby’s . Want Nynke is verantwoordelijk voor alle babydiensten bij Sterrig. De draagconsulten, babymassage en trainer in de Baby Opleiding van Sterrig.

Hoe Nynke haar passie in het werken met baby’s ontstond

Baby’s zijn mijn ‘afdeling’ binnen Sterrig. Hoe is dat dan toch zo gekomen vraag ik me af. Waar komt mijn liefde en fascinatie voor baby’s vandaan? Beginnend aan de opleiding HBO-V wist ik al dat ik wilde werken met kinderen. Nog niet specifiek baby’s, dat werd in de loop van de opleiding al snel duidelijk. Ik werkte op de kinderafdeling van het ziekenhuis en liep stage op het consultatiebureau.

De ontwikkeling die een baby in het eerste jaar doormaakt blijft wonderlijk.

Vaak hoor ik mensen zeggen een baby ‘kan’ niet zoveel. Dat is nu juist wat me triggerde. Ik ging me verwonderen over de ontwikkeling van een baby. Een baby leert zo ontzettend veel in  zijn eerste levensjaar! Van totaal hulpeloos naar soms al lopen, in 1 jaar. Ook blijf ik het iedere keer weer wonderlijk vinden. Dat pure van een leventje aan de start van alles. De ontwapenende blik die ik in de oogjes van een baby zie, die je heerlijk recht in de ogen aan kunnen kijken. Het geven van hele kleine subtiele signalen aan zijn of haar verzorger. Honger, boertje of buikpijn, of het allermooiste een grote brede glimlach! Als je je erin verdiept dan zie je zoveel meer.

De verdieping vond ik door vele opleidingen en cursussen te volgen. In 20 jaar tijd vond ik steeds weer iets wat aanvullend was op wat ik al wist. Van het verhuilen tot de darmflora, van draagdoek tot babytaal. Elke keer weer dook ik er volledig in en nam ik alle informatie tot me. Want ik vind alles rondom de ontwikkeling van baby’s gewoon super interessant!

Baby’s maken zichzelf duidelijk door het geven van subtiele signalen.

Die kennis die wil ik graag delen. Als je het kindje observeert zie je al die kleine signalen die ze geven. Waarmee ze zichzelf duidelijk proberen te maken. Als de kleine subtiele signalen niet opgemaakt worden, begint de baby met steeds duidelijkere signalen. Huilen, harder of meer huilen. Niet meer in slaap vallen. Het is heel logisch dat je al die subtiele signalen niet direct op kan pakken, door eigen vermoeidheid niet signaleert of verkeerd begrijpt. Dit uitleggen, het doorgeven van mijn kennis, daarin zit mijn passie. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we de stap hebben genomen om de Baby Opleiding te ontwikkelen. Hierin komt al mijn kennis samen en mag ik het op een nieuwe manier deze kennis overdragen op een ander.

Iedere keer weer wanneer ik bij mensen thuis kom voor een draagconsult of wanneer er een groepje (meestal) mama’s is voor de babymassage in de Sterrig studio is dan verwonder ik me over die kleine mensjes. Want als je dan zo naar ze kijkt, daar de tijd voor neemt, dan zie je al die kleine signalen waarmee ze al proberen om zichzelf duidelijk te maken. Dan kom ik ze soms een (paar) jaar later weer tegen en dan denk ik… Blijft toch wonderlijk, hoe dat kleine mini mensje al weer uitgegroeid is tot een kindje wat zoveel meer kan.