Zeg Laura, waarom ben jij gestart met yoga?

Iedereen heeft zo zijn eigen yogaverhaal. Wat heeft gemaakt dat jij je eerste stap op de yogamat zette? Voor de een is de stap vanzelfsprekend. Mijn kinderen groeien nu op met een yoga mama. Yoga is hier onderdeel in het gezin. We staan soms samen op de mat of ze zien mij alleen op de mat yoga doen. Nu is het zelfs zover dat Joris ook yoga doet en zijn we een yoga gezin geworden. Toch was mijn eerste stap de mat op niet vanzelfsprekend. Ondanks dat Joris een vrouw en kinderen heeft die yoga doen, was de stap voor hem ook niet vanzelfsprekend. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal. Vandaag gaan we het verhaal van Laura ontdekken. 

Laura haar yoga verhaal

Mijn eerste stap op de mat was op mijn studentenkamertje van 10 m2 in Amsterdam. Mijn beide zussen deden aan yoga en ik was wel eens met hun mee geweest naar een les.  Ik wilde meer ontdekken over yoga en begon met filmpjes op youtube op het enige stukje lege vloer in mijn kamer 🙂
Toen ik later wat meer geld begon te verdienen, ben ik reguliere lessen gaan volgen.

Op 13 oktober 2018 startte ik met mijn opleiding tot yogadocent. De eerste dag schreef ik dit op in mijn notitieboekje:

“Waarom ik hier ben? Omdat ik steeds meer ben gaan voelen hoe waardevol de verbinding tussen lichaam en geest is. Niet alleen ben ik hierdoor persoonlijk gegroeid, het heeft ook een vuurtje doen branden. Dit is iets wat ik met anderen wil delen. Iets wat ik anderen gun.”

En hier zit ik dan, ruim een jaar later, en dat vuurtje is nog lang niet gedoofd. Sterker nog; het is alleen maar feller gaan branden.

Het is belangrijk dat we niet alleen met ons hoofd bezig zijn, juist ook met ons lichaam.

Toen ik met de yogadocentenopleiding begon, volgde ik zo’n 3 jaar wekelijks yogalessen, afgewisseld met mijn vertrouwde youtube lessen:)
De keuze om de yoga opleiding te gaan doen kwam voort vanuit mijn werk als psycholoog; hier merkte ik hoe belangrijk het was dat we niet alleen maar met ons hoofd bezig zijn, maar juist ook meer contact maken met ons lijf.

Ik merkte de voordelen ervan in mijn eigen yoga practice; ik leerde mijn eigen lichaam steeds beter kennen en kon daardoor beter naar de signalen van mijn lijf leren luisteren. Dit maakte weer dat ik steeds beter aanvoelde wat wel en niet goed voor me was. Hier leer en ontwikkel ik me nog steeds in door het doen van yoga.

Ik ging de yoga opleiding in eerste instantie doen omdat ik de yoga meer wou betrekken in mijn werk, maar wist al snel dat ik daarnaast ook reguliere yogalessen wou geven.

Iedereen heeft zijn eigen yoga en daarmee zijn eigen ontdekkingstocht.

Elke dinsdagavond mag ik samen met een groep leuke mensen yoga ontdekken. Ontdekken, want yoga is niet een vaststaand iets. Er is niet maar één manier om een houding aan te nemen of maar één reden waarom je de houding kunt doen. Iedereen heeft zijn eigen yoga en daarmee ook zijn eigen ontdekkingstocht. In de lessen leren we ons lichaam steeds beter kennen. Door jezelf met aandacht in een houding te plaatsen en elke houding zo aan te passen dat het voor jouw lichaam op dat moment het beste is, zal je merken dat je aandacht even helemaal in het hier en nu is. Omdat alle aandacht naar je lijf gaat, hoeft je hoofd zich even niet druk te maken over boodschappenlijstjes, vergaderingen of andere zaken.

Yoga begint pas als je van je mat afstapt.

Het leuke van yoga is dat het niet stopt zodra je van je mat afstapt. Dan begint het eigenlijk pas. De eerste effecten van yoga merk je soms als je de avond na een les goed slaapt of de volgende dag opstaat met spierpijn als je een intensieve les hebt gehad Blijf je regelmatig yoga beoefenen, zal je merken dat je bewuster zal worden van je eigen lichaam, ademhaling en je eigen patronen.

Yoga is een woord uit het Sanskrit en laat zich o.a. vertalen als “verbinden”. Het verbinden van lichaam en geest, het verbinden van je aandacht met het hier en nu en de verbinding voelen tussen jezelf en de mensen om je heen. Wat jouw yoga ook is, je bent van harte uitgenodigd om het samen met ons bij Sterrig verder te ontdekken!