Baby Opleiding – werken met baby’s in de kinderopvang

De Sterrig Baby opleiding is goedgekeurd door het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) als branche-erkende scholing. Na het volgen van de Sterrig baby opleiding voldoe je aan de criteria wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK).

Ieder kind maakt een andere start in zijn leven. De start van je leven, al vanaf het moment dat je groeit in de baarmoeder van je moeder, is van wezenlijk belang op je ontwikkeling. Je maakt je grootste ontwikkelingen door in je eerste levensjaar. Als professional in de kinderopvang mag je deze ontwikkeling keer op keer volgen wanneer je met baby’s werkt.

Er is ook een grote diversiteit in opvoeden ontstaan. Niet alleen tref je daar de verschillende culturen, ook de verscheidenheid in opvoedstijlen. Wij vinden het belangrijk dat de professional kan aansluiten bij de diversiteit aan wensen van ouders en opvoeders. Dat professionals kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en de veilige hechting van de baby’s door aan te sluiten bij de baby. Met deze twee punten voor ogen hebben we de baby opleiding ontwikkeld.

Iedere professional werkzaam in de kinderopvang heeft al kennis over baby’s en hun ontwikkeling. In het ontwikkelen van de baby opleiding zijn we continu blijven zoeken hoe we aanvullend kunnen zijn op de kennis die een professional al heeft. Ook hebben we gekeken naar hoe bieden we de baby opleiding zo aan dat je er het meest van opsteekt én dat je geïnspireerd raakt. Dat je de inspiratie ook direct kunt inzetten op de werkvloer en vanuit enthousiasme je kennis deelt met je collega’s en natuurlijk ouders en verzorgers van de baby’s.

Inhoud opleiding

Wanneer je naar de leerpiramide van Bales kijkt zie je iemand het meest onthoud wanneer je met elkaar discuseerd, door het zelf te ervaren of door uit te leggen. In het ontwikkelen van de opleiding hebben we dit meegenomen. De opleiding bestaat uit een opleidingsdag en een terugkomdagdeel. Daarnaast zijn er opdrachten voor op de werkvloer én zelfstudie in een e-learning.

In de opleidingsdagen gaan we actief aan de slag met:

 • shantala babymassage
 • dragen met draagdoek en draagzak
 • dunstan babytaal
 • baby gebaren
 • beweegoefeningen en spelvormen om interactie uit te lokken.

Overige onderwerpen die aan bod komen in opleidingsdagen, e-learning en praktijkopdrachten:

 • Gesprekstechnieken gericht op contact met ouders en verzorgers.
 • Interactie tussen baby’s onderling en baby en professional.
 • Mijlpalen in de ontwikkeling
 • De ontwikkeling van zwangerschap tot 1 jaar bekeken vanuit verschillende ontwikkelingsgebieden.
 • Slaap-waakritme, vermoeidheid en oververmoeidheid.
 • Flesweigering
 • Huilbaby’s
 • Basis bevestigend dragen
 • Roterend aan- en uitkleden.

Studiebelasting

De studiebelasting is 10,5 contacturen, opgedeeld in een opleidingsdag van 8 uur en een terugkomdagdeel van 2,5 uur. Zelfstudie via e-learning, lezen van een boek en artikel naar keuze: 8 uur. Praktijkopdrachten voor op de werkvloer: 4 uur.

Locatie

De locatie is de Sterrig studio in Wolvega (dit is ongeveer 15 min vanaf Heerenveen of 20 min vanaf Steenwijk). Ook is het mogelijk om de opleidingsdagen op eigen locatie te volgen.

Trainer en co-trainer

Jiska en Nynke van Sterrig

Nynke Tjeerdsma (rechts) is hoofdtrainer in deze opleiding. Nynke is verpleegkundige, babyconsulent, draagconsulent, docent babymassage, Dunstan babytaal trainer en docent baby yoga.

Jiska (links) is eigenaar van Sterrig (Linkedin / Over Jiska). Jiska is jarenlang werkzaam geweest in de jeugdhulpverlening. Daar heeft ze o.a. de ouder&kind groepen gedraaid met de jonge kinderen. Daarna is ze haar eigen bedrijf gestart, Sterrig. Binnen haar bedrijf is ze yogadocente (voor kinderen, volwassenen en zwangeren), trainer Aandacht Werkt (mindfulness voor kinderen en tieners) en geeft ze lezingen, workshops en trainingen.

Kwaliteit

Bij Sterrig staan we voor kwaliteit. Een belangrijk onderdeel hierin vinden we bereikbaarheid van de trainer. Tijdens het volgen van de opleiding kan de professional met zijn vragen terecht bij de trainers. Dit kan via mail, app of via de e-learning. Zodat je niet vastloopt in je proces en in ontwikkeling kan blijven. Indien er behoefte aan is komen we graag een keer op locatie langs om gezamenlijk casuïstiek te doen, vragen door te nemen of voor coaching on the job.

Sterrig Baby opleiding

De Sterrig Baby opleiding is goedgekeurd door het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) als branche-erkende scholing. Na het volgen van de Sterrig baby opleiding voldoe je aan de criteria wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK).

Opleidingsdata

In de opleiding heb je één hele opleidingsdag + een terugkomavond. In de planning voor een dag werken we graag op maat. We merken dat er in de praktijk vaak voor de zaterdag gekozen wordt. Zodat alle medewerkers tegelijk aanwezig kunnen zijn. De planning gaat dan ook in overleg met onze trainer Nynke.

Samenwerkingen

Ben je een kleinschalige kinderopvang dan is het ook mogelijk dat we gezamenlijk op zoek gaan naar een samenwerking. We benaderen dan kinderopvanglocaties in de buurt om te kijken of zij mogelijk ook nog deelnemers hebben die geschoold moeten worden. Zo kun je ook kennis en ervaring uitwisselen. Met elkaar en van elkaar leren. Dit geld ook wanneer je bijvoorbeeld nog 1 deelnemer hebt die geschoold moet worden. We kunnen dan met elkaar onderzoeken of er op andere locaties nog medewerkers zijn zodat we een groep kunnen vormen.

Aanwezigheidsplicht

We hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Dit omdat de opleiding maar uit 2 contactmomenten bestaat. Bij onvoorziene persoonlijke omstandigheden is er een mogelijkheid om in te halen bij een andere groep.

Kosten

Individuele deelnemers betalen 495 euro. Meld je een groep van minimaal 10 deelnemers aan tot maximaal 12 deelnemers, betaal je 415 euro per deelnemer (excl 21% BTW).

Inbegrepen bij de kosten van de opleiding zijn een lunch tijdens de opleidingsdag. Koffie, thee, fruitwater, fruit, en wat lekkers voor bij de koffie.

Inbegrepen zijn ook handige en mooi vormgegeven (kleine) posters met reminders voor bijvoorbeeld het dragen, een aantal massage en gebarenkaarten.

Inbegrepen bij de kosten, indien er behoefte aan is, een bezoek op locatie door een van de trainers.

De betalingstermijn is standaard 14 dagen. We factureren per groep. 2 weken voor de start van de opleidingsdag factureren we 25% van het totaal bedrag. 2 weken na de opleidingsdag factureren we de overige 75% van het totaal bedrag. Betalingen in meerdere termijnen is in overleg mogelijk.

Contact

Wil je nog meer informatie over de Baby Opleiding of wil je je aanmelden. Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  LET OP: Het komt met enige regelmaat voor dat ons antwoord in jouw spambox belandt. Vooral bij hotmail / live / outlook.com mail adressen. We reageren doorgaans binnen 24 uur, dus mocht je het niet vertrouwen app / sms / bel of stuur ons een persoonlijke bericht via Facebook.

  Bedrijfsnaam

  Voornaam

  Achternaam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Eventuele vraag / opmerking