Zeg Jiska, wil jij directeur worden?

Net na de zomervakantie heb ik een afspraak met Annelies, zij is directeur van Samen Sterk Zorg. Zelf ben ik bij SSZ aangesloten als ZZP’er. Vanaf het moment dat ik startte met Sterrig. Je komt samen met andere zorg gerelateerde ondernemers in een verbindingsbijeenkomst. Dat is ongeveer 1 keer in de 6 weken. We komen dan met zzp’ers bij elkaar in een kleine groep. Ieder vanuit zijn eigen discipline, met zijn eigen kennis en kwaliteiten. Het is een moment van kunnen delen met elkaar en elkaar kunnen inspireren. De mogelijkheid om een casus in te brengen als hulpverlener – ondernemer of privé. Te werken aan een gedeeld thema zoals bijvoorbeeld marketing. Het begon allemaal met 1 team in Drenthe. Het werd groter en ik groeide mee. Er kwamen workshops, ondernemerscoaches, teammanagers. Er werd een aanbesteding van zorg gedaan in Groningen en in Drenthe en zo ontstond er een hele tak gericht op de zorg die ingekocht kan worden via de gemeente en geleverd kan worden via SSZ. De zorgbemiddelingskant van SSZ. In de groei nam ik de rol als teammanager op me en ook als ondernemerscoach. Ook organiseerde ik een tijdje de workshops. En was ik met regelmaat iemand voor Annelies om mee te sparren. Tot dat het jaar 2017 aanbrak en ik mijn werkzaamheden voor een periode neerlegde.

Na de zomervakantie van 2017 had ik een afspraak met Annelies gemaakt. Ik wilde op een lage frequentie weer wat werkzaamheden oppakken. Omdat ik helemaal losgelaten had wilde ik graag bijgepraat worden over alle ontwikkelingen. Nietsvermoedend schoof ik aan in een lunchroom in Meppel. Na een korte inleiding volgde de vraag.

Zeg Jiska, wil jij directeur worden?

En dat had een bijzonder verrassend effect bij mij. Ik was stil en had een grote denkrimpel op mijn voorhoofd. Directeur? Die had ik niet zien aankomen. Of toch ook wel want Annelies had wel eens vaker gedoeld op een positie naast haar. Eerlijk gezegd raakte ik er een beetje van de war. Ik had me net voorgenomen om weer 1 dag in de week te gaan werken en rustig aan te doen zolang Mees het nodig zou hebben. In het gesprek verkenden we de mogelijkheden en was ik voornamelijk bezig om mezelf niet te verkopen. Voor mij komt mijn gezin op 1 en dan komt Sterrig en dan mijn werkzaamheden voor SSZ. Ik kreeg nadenk tijd.

Die tijd heb ik goed benut. Ik vloog alle kanten op met mijn gedachtes. Want ik heb grote ambities voor Sterrig. Zou ik niet al mijn werkuren daar in moeten steken? Of is dit juist een kans om me nog verder te ontwikkelen en opgedane kennis mee te nemen Sterrig in? En Sterrig kennis te delen met SSZ… Als ik ergens op vastloop is het mijn truc om verschillende mensen te vragen mee te denken. En als snel liep ik tegen het maatschappelijke beeld aan.

Wat is een directeur eigenlijk?

Als ik jou vraag een beeld te schetsen van deze functie wat zou je me dan antwoorden?

Wat ik voor me zie? Hoog in een wolkenkrabber zit in een groot kantoor met een fantastisch uitzicht iemand heel hard te werken achter een laptop. Die laptop die gaat dan in zo’n mooie zakelijke nette tas. De telefoon rinkelt de hele dag door. En de secretaresse zegt steeds, nee sorry op het moment niet bereikbaar want in overleg. Nee sorry vandaag lukt ook niet meer want de hele dag staat vol met afspraken. Een werkweek bestaat zomaar uit 60 uur terwijl je je voorgenomen had er 40 te maken… Vergaderingen, beslissingen, vergadering, beslissingen…

Dit beeld schetste ik naar mijn businesscoach waarop hij mij een vraag stelde. Wat zou je wel kunnen betekenen voor SSZ? Wat zou je kunnen brengen en wat zou je kunnen halen? Hoeveel uur zou je daar per week voor kunnen missen? Aan de hand van deze vragen stelde ik een voorstel op voor Annelies. Zo tekende ik aan het begin van deze maand een contract. Met daarop de titel directeur. Die titel, tsja… Voor mij hoeft het niet echt.

Ik ben gewoon Jiska 🙂

Jup, ik ben namelijk gewoon Jiska. Ik ga op flexibele basis 2,5 uur per week besteden aan mijn takenpakket bij SSZ. Ik focus mij op de kant van het keurmerk. Daar waar de zzp’ers zijn aangesloten om verbindingsbijeenkomsten bij te wonen, een businesscoach gesprek te ontvangen en deel te kunnen nemen aan workshops. Het eerste project wat ik oppak is de online marketing. Ik ben trouwens nog op zoek naar een ZZP online marketeer voor een aantal uur per week. Mocht je iemand kennen dan mag je die wel tippen 😉 Ik leg mijn rol als teammanager neer. Want ik ga de teammanagers en ondernemerscoaches aansturen door ze 2 keer per jaar te ontmoeten. Ik zal sparringspartner zijn en blijven van Annelies en Dorien. Brainstormen en ideeën aandragen is iets wat me goed past. Ik zal netwerken en SSZ nog zichtbaarder maken. Gesprekken voeren met zzp’ers die zich willen aansluiten. Om maar wat te noemen. En dat alles met vrolijke, bruisende, Jiska energie.

Het akkoord is samengevallen met de afspraak dat als Sterrig groter en groter groeit en ik de ruimte van 2,5 uur per week niet meer kan missen… Dan leg ik mijn functie neer. Want dan is het zeer waarschijnlijk de hoogste tijd om directeur te worden van Sterrig 😉