Workshop voor kinderen, lichtjes en wensen

Jolien

Geschreven door: Jolien Bouwer

Begin september heb ik mezelf voor mogen stellen als stagiaire van Sterrig. We zijn inmiddels alweer heel wat weken verder. In deze weken heb ik natuurlijk niet stil gezeten. Het idee ontstond om workshops op te zetten voor kinderen. Als stagiaire van Sterrig mocht ik hierin meedenken en ideeën ontwikkelen. Zo ontstaat er een nieuw item voor Sterrig! En wat leuk dat we ook dit jaar hier nog een start mee kunnen maken!

Kerstmis staat al weer voor de deur! Het geeft me ’s avonds een fijn gevoel als ik al die lichtjes zie. De hele wereld lijkt ’s avonds een beetje sprookjesachtig in deze tijd van het jaar. Wanneer je dan stiekem bij de mensen naar binnen kijkt zie je dat ze het gezellig maken met kaarsjes en lichtjes aan. Ik kan zelf dan ook nooit wachten om mijn kerstspulletjes weer voor de dag te halen! En dan straks, als het eindelijk Kerstmis is, gezellig met familie en vrienden bij elkaar te zijn, samen eten bij kaarslicht. Het beeld dat we waarschijnlijk allemaal wel hebben rond deze tijd van het jaar.

Maar toch lijkt dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Niet voor iedereen zal deze tijd van het jaar deze sfeer met zich mee brengen. Mijn gedachten dwalen dan af naar mensen die alleen zijn. Hoe zouden deze mensen Kerst ervaren? Zullen ze uitkijken naar deze periode of willen ze deze tijd liever overslaan? En het belangrijkste dat dan in me opkomt: zouden wij wat voor deze mensen kunnen doen om het deze tijd van het jaar toch een beetje fijner te maken? Het lijkt me een fijn idee als we met elkaar eens wat vaker stil zouden staan bij deze mensen. Een klein gebaar, een lief woord zou al veel voor iemand kunnen betekenen.

Wat zou ik dan willen brengen? Mensen die zich eenzaam voelen, zien de wereld vaak donkerder dan mensen die zich omringd voelen door vrienden en familie. Wanneer je daar deze donkere periode van het jaar bij op rekent, maakt het deze periode extra donker voor deze mensen. Mijn oplossing zou ik misschien kunnen vinden in licht. Hoe fijn zou het zijn om deze mensen een lichtje te kunnen brengen in deze donkere dagen.

Licht brengt sfeer in je leven. Het meest bekende licht waar we niet zonder kunnen is zonlicht. Zonlicht laat je beter voelen. Licht bepaald je stemming en gedrag. In deze donkere dagen kunnen we natuurlijk niet veel profiteren van de zon. We zoeken dan ook andere alternatieven om toch te kunnen genieten van licht. Mijn gevoel zegt bij dit verhaal dat ik me moet gaan richten op het kerstgevoel, warmte en sfeer. Kaarslicht zou naar mijn idee de beste optie zijn. Kaarslicht brengt sfeer en rust, het geeft je een warm en knus gevoel. Dat is toch het gevoel dat je iedereen zou willen geven met Kerstmis?

Deze gedachte is ook mijn inspiratie geweest voor het opzetten van de kinderworkshops die in de kerstvakantie zullen plaatsvinden. Er zijn 3 verschillende workshops. De eerste workshop heet schilderen met lichtjes. We gaan een canvas maken met daarin lichtjes verwerkt én we maken een lichtje voor de ander. Deze zullen we gaan brengen naar oudere mensen die een lichtje kunnen gebruiken in deze donkere dagen. De andere twee workshops zijn meer op wensen gericht. Want met het nieuwe jaar in het vooruitzicht is het daar ook een mooi moment voor. De jongere kinderen kunnen aan de slag in de workshop maak je eigen wensster. En voor de tieners (vanaf 10 jaar) is er een workshop met je wens het nieuwe jaar in. Ik hoop dat we kinderen mogen verwelkomen om lekker creatief met ons aan de slag te gaan. Onder het genot van warme choco en eigen gebakken lekkers! Als je meer informatie wilt kun je altijd mailen naar info@sterrig.nl of via het contactformulier onder de workshops contact opnemen.

wensboom

Bovenstaande foto is een voorbeeld van de workshop: Met je wens het nieuwe jaar in!

lichtjes workshopEen voorbeeld van de workshop: schilderen met lichtjes.wensster

Een voorbeeld van de workshop: maak je eigen wensster.

1 gedachte over “Workshop voor kinderen, lichtjes en wensen”

Geef een reactie