Een lichtje voor jezelf én een lichtje voor een ander

Gister was het dan zo ver. De dag van de eerste kinderworkshop bij Sterrig. Georganiseerd door mijn Stagiaire, met hoofdletter S want ze is een topper, Jolien Bouwers. Met een vleugje hulp van mij 🙂 En deze workshop gaf me een bijzonder goed gevoel. Met als allermooiste moment, het uitdelen van de lichtjes in Lycklama Stins verzorgingstehuis. Ik word er nog warm van als ik er aan terug denk. Dit vraagt om meer workshops waarbij we deze doelgroep, de ouderen in onze samenleving, betrekken. Jolien schreef een blog over hoe ze de workshop heeft ervaren.

Geschreven door: Jolien Bouwers

Jolien

Vanochtend stond ik op met een kriebelig gevoel in mijn buik. Een kriebelig gevoel van spanning en enthousiasme voor de dag die komen gaat. Vandaag is namelijk de eerste kinderworkshop bij Sterrig! In de auto onderweg naar Wolvega stijgt het enthousiasme en heb ik zin om mijn creativiteit eens flink naar boven te halen. Er hebben zich immers een stel enthousiaste meiden aangemeld voor deze workshop ‘Schilderen met lichtjes’. Je raadt het al, een workshop die geheel in het teken zal staan van lichtjes. Lichtjes voor jezelf, maar ook een lichtje geven aan een ander in deze donkere dagen. In mijn vorige blog vertelde ik al over het idee achter deze workshop.

Onder het genot van een kopje thee en koekjes beginnen de meiden, eerst nog wat aarzelend, aan de werkstukken. Ik vertel dat we deze lichtjes geven aan oudere mensen die rond deze tijd alleen zijn. Er wordt gelijk beaamd dat dit voornamelijk rondom Kerst een mooi idee is. Een mooie opmerking die ik hoor is: ‘Dat is toch ook waar Kerst om draait!’ Wat mooi om dit van een kind te horen! En dat is het! Dit is waar het met Kerst om draait! Denken aan je medemens, lief zijn voor je medemens. De sfeer voor deze workshop is gelijk bepaald en er wordt hard gewerkt aan de mooie lichtjes die we later deze ochtend weg zullen geven. Wanneer de lichtjes eenmaal klaar zijn en voorzien zijn van een mooie strik en een kaarsje, mogen ze alvast even proefdraaien bij ons op de tafel.

20151223_111518

Ook is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf, en jezelf soms iets te geven. Je verdient zelf soms net zo goed een cadeautje. Vandaar dat we binnen deze workshop ook een ‘schilderij met lichtjes’ voor onszelf gaan maken. Een lichtje voor jezelf én een lichtje voor de ander. Onze creatievelingen hebben al snel een idee voor het schilderij dat ze gaan maken: kerstballen, kerstbomen en zelfs een kersthond komt er voorbij! In tussentijd staan onze lichtjes lekker te drogen op de kachel.

Ik merk naar mate deze ochtend vordert dat ik uit kijk naar het moment dat we onze lichtjes weg zullen geven. Hoe zullen deze mensen reageren? Vinden ze het leuk? Gedachten die steeds door mijn hoofd tollen. Deze gedachten blijven bij mij tot het moment dat ik de ruimte in loop waar een groep oudere mensen zat te wachten op onze komst. Zodra de kinderen deze ruimte binnengaan voel ik dat het goed is wat we doen. Ik zie twinkelingen in de ogen van deze mensen en een brede glimlach op hun gezicht. Deze mensen genieten van dit moment en vinden het prachtig. Wanneer er gevraagd wordt om een kerstliedje te zingen wordt het voor de meiden wel wat spannend maar ook de mensen hier doen mee. Na afloop krijgen de kinderen een groot applaus en een lekker koekje. Wat kan een klein gebaar toch veel betekenen voor deze mensen! Op dit moment besef ik ook dat deze momenten erg schaars zijn. Waarom doen we dit niet vaker? Te weinig tijd? Te druk? Te duur? We maken er geen tijd voor. Dit kost je hoogstens een paar minuten van je tijd! Iedereen zal dit vaker moeten doen, dat zou de wereld toch een stukje mooier maken!

20151223_115419

Met een glimlach kijk ik terug naar deze dag. Ik heb genoten van de creativiteit van de kinderen, de kleine twinkelingen die ik heb gezien bij deze (vaak) eenzame ouderen en de boodschap die we meegegeven hebben.

1660943_1682335302012971_7257568342806917710_n

Deze foto verscheen gister op de facebookpagina van Sterrig. Een van de schilderijen van de deelneemsters met de lichtjes aan.

2 gedachten over “Een lichtje voor jezelf én een lichtje voor een ander”

  1. Erg leuk gedaan dames. Jullie hebben samen met de kinderen de ouderen onder ons veel liefde en sfeer gebracht. In deze moeilijke dagen. Vooral ouderen en alleenstaande mensen. Top ga zo door.

Geef een reactie