Hoera! Gecertificeerd AMT-kindertrainer

gecertificeerd amt kindertrainer

Dit jaar startte ik met de opleiding AMT-kindertrainer aan de academie voor Mindful Teaching. Een vereiste om deel te mogen nemen aan deze opleiding is o.a dat je de achtweekse MBSR mindfulnesstraining zelf doet ter voorbereiding van de opleiding. Zodat je eerst zelf de thema’s ervaart en ondergaat daar waar je de kinderen in mee gaat nemen tijdens de training ‘Aandacht werkt!’.

Ik kan het me nog goed herinneren. Januari dit jaar reed ik naar Elsloo. Daar zit het Zencentrum Drents Friese Woud. Midden in de natuur en de weiland ligt daar een prachtige boerderij. Ik stap uit de auto en de koude winterwind waait om mijn gezicht. Ik ben een beetje gespannen. Ik heb besloten er helemaal blanco in te stappen en dit maakt ook dat ik geen idee heb wat ik kan verwachten. Een aantal uren later stap ik weer naar buiten, met een dikke map onder mijn arm. Boordevol informatie en huiswerkopdrachten. In de weken daarna haal ik meestal 5 van de 7 keer oefenen. Wat betekent dat ik geleide meditaties doe van 30 tot 45 minuten. Ligmeditaties waarbij ik soms in slaap val. Zit meditaties waarbij mijn benen zolang in elkaar gevouwen zitten dat mijn voeten beginnen te slapen. Ik probeer mijn koffie met aandacht te drinken en kom er dikwijls na vijf happen achter dat ik wederom vergeten ben de eerste hap van mijn eten met aandacht te doen. Dan is er een stiltedag. Een hele dag in stilte. We wandelen en eten in stilte en doen een hele reeks meditaties en yoga in stilte. Het stil zijn op zich valt me mee. Het in een groep stil zijn, tussen de mensen en dan geen contact hebben vind ik lastig. Als ik aan het einde van de dag opgehaald wordt door mijn man stelt hij nieuwsgierig vragen. Ik merk op dat ik helemaal geen zin heb om te praten en schiet daar ontzettend hard van in de lach. Dat had ik echt nooit gedacht. Zo praatgraag als ik ben…

In stilte zijn is iets wat ik nu als plezierig kan ervaren. In stilte zijn en niets doen. Ik ging het altijd een beetje uit de weg. Want als ik stil ben en niets doe komen er honderdduizenden gedachten over wat ik allemaal zou kunnen doen als ik niet stil zou zitten om niets te doen. Hetzelfde gebeurde mij bijna iedere avond voor het slapen gaan. Het stille nog wakkere moment voordat je in slaap valt. Ik schrijf in gedachten hele blog’s, bedenk ellenlange lijstjes. Lijstjes voor alles wat ik thuis nog moet doen, voor het werk, wat ik nog voor musea wil bezoeken, wat mijn steden top 10 is etc. Nu heb ik geleerd om mijn aandacht op mijn adem te richten waardoor ik niet tegelijk ook nog in mijn hoofd kan zitten. Handig!

In maart start ik met de eerste 2 opleidingsdagen aan de Academie Mindful teaching. De methode ‘Aandacht werkt!’ is door Eline Snel ontwikkeld. Zij heeft de training voor kinderen geschreven en deze is gebaseerd op de 8 weekse MBSR training. Mijn eigen ervaringen zitten nog helemaal fris in mijn systeem. In de opleidingsdagen doe ik iedere keer veel inspiratie op. Ik oefen met de technieken van het trainen. Leer door te luisteren naar anderen en door mijn eigen ervaringen te delen en op te doen.

Vrij vlot na het eerste weekend bestel ik materialen om een eerste pilot te kunnen gaan geven. Het is nog even hard doorwerken zodat ik in huis een kantoor tot mijn beschikking heb. Mijn eerste pilot zal een één op één training gaan worden. Dat is niet direct gebruikelijk. In overleg met de AMT besluit ik wel van start te gaan met dit traject. Een jongen van 8 jaar. Hij leert van de training, ik leer van hem en van het geven van de training. Ik geef nog een pilot met een groepje van 5 meiden in de leeftijd van 5-6 jaar. Ze zitten als kikkers met kroontjes op hun hoofd, ze giebelen, ze zijn serieus en nieuwsgierig. Ik lach met ze mee en verwonder me over hun vragen. Hun vragen zetten me aan het denken en maken me actief in mijn leerhouding.

Dan is het zover een week voor de uiterste inleverdatum van mijn verslag zet ik mezelf er toe. Het is niet langer uit te stellen. Het verslag moet geschreven worden wil ik op mijn laatste opleidingsdag mijn certificaat ontvangen. Ik lever het verslag in op exact 3 weken van te voren. Het is op een zaterdag. Als ze een werkweek rekenen ben ik 1 dag te laat, als de zaterdag mee telt dan ontvang ik mijn certificaat.

Drie weken later… De certificaten worden uitgereikt. Nog steeds weet ik niet zeker of mijn certificaat er tussen zal zitten. De dag ervoor heb ik mijn examen voor de opleiding tot massagecoach gedaan. Hoe fijn zou het zijn als ik nu mijn certificaat ontvang! Dan ben ik klaar met alle opleidingen. Terwijl ik de stapel certificaten zie slinken begint de spanning toe te nemen. Wordt ik toch nog zenuwachtig. En dan het allerlaatste certificaat. Zou het? Jiska Clevering-Hartsuiker… JA!! In the pocket, certificeerd AMT kindertrainer. En met heel veel liefde, enthousiasme en passie zal ik kinderen de training gaan geven. Dit jaar rond ik de laatste pilot trainingen af in de leeftijd van 4-12 jaar. Volgend jaar ga ik nieuwe groepen voor de training ‘Aandacht werkt!’ starten. De leeftijd 4-12 jaar zal niet langer in pilotvorm voorbij komen. Wel komt er een pilotgroep voor de leeftijd 12-14 jaar. Voor meer informatie kun je altijd mailen of bellen.

Jiska Clevering AMT stempel

Geef een reactie