Sterrig actief betrokken bij het lokaal sport akkoord

Op de avond dat de werkgroepen hun presentatie deden voor hun bijdrage binnen het lokaal sport akkoord kwam ook de werkgroep ‘Jong Fit en Vaardig’ naar voren. Ze presenteerden hun idee om peuters meer in beweging te krijgen. Door te werken met sport en spel materiaal wat kan rouleren tussen de peuteropvang groepen. Natuurlijk was ik direct enthousiast. Aan het einde van de avond zat ik dan ook in de werkgroep.

Peuters (kinderen) hebben een natuurlijke drang om te ontdekken en te spelen. Vaak is er weinig nodig om ze in beweging te krijgen. Zet wat materialen in een ruimte klaar en laat de peuters in de ruimte. Je zult dan zien dat ze vanuit zichzelf van alles gaan ontdekken wat ze met het materiaal kunnen doen. Het is fantastisch om van een afstand toe te kijken tot wat voor ideeën ze komen. In het bewegen, spelen en ontdekken, zijn ze niet alleen bezig met de motorische ontwikkeling. Ze komen taal ontwikkeling tegen, emotionele of de sociale ontwikkeling.

Het idee leeft dat peuters, juist doordat ze bewegelijk en ontdekkend zijn, ze dit wel genoeg vanuit zichzelf doen. De vraag is of dit ook zo is. Welke beweegactiviteit doe jij binnen met je peuter als het een dag slecht weer is? Kringmomenten, eetmomenten, knutselmomenten zijn vaak op een stoel of aan tafel. Het vrije spel lokt meestal wat meer beweging uit, maar kan ook weer gericht zijn op een plek of een hoek in de ruimte. Echt lekker vrij door de ruimte bewegen? Als je kritisch gaat kijken is het er vaak minder dan dat je denkt.

Neem dan de beweegbakken die we hebben ontwikkeld voor de peuteropvang. Ze zitten boordevol materialen. Die je kunt inzetten voor een groter beweegmoment in de speelzaal, op het plein of in de groep. Of waarmee je een kringactiviteit bewegend kunt doen. Even lekker een dansmoment in kunt zetten. Of al gooiend met pittenzakken leren over de kleuren. Iedere peuteropvang ontvangt vier bakken op basis van een jaar. Iedere bak heeft een hoofd thema. Bijvoorbeeld kruipen en rollen of juist balanceren.

Het is maandagochtend dat ik vroeg bij IKC Scholtens binnen stap. Met al die nieuwe sport- en spelmaterialen. Ik zet de wat materialen klaar in de speelzaal. Bij het klaar zetten komen de peuters nieuwsgierig als ze zijn al binnen. Ze kruipen al onder de poortjes door, schuiven op hun buik door de tunnel. Nog even wachten. Als het dan echt klaar staat rennen ze de speelzaal binnen. Ik kijk toe. Hoe ze daar ontdekken, spelen, leren én bewegen. Ik geniet. Samen met de pedagogisch medewerker brainstormen we nog even over wat je met al deze materialen kunt. Zij zijn ook ontzettend enthousiast.

De ontwikkeling van een kind blijft iets magisch. Soms hoef je alleen maar aanwezig te zijn, materialen aan te rijken en het kind ontwikkeld zichzelf.