Kinderyoga

“Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe steviger je in je schoenen staat. Ook dat is onderdeel van de yoga.”

Onze jongste yogi’s

Enthousiast loop ik de yogastudio in. Ik ga vandaag wat informatie verzamelen over de ervaringen van de kinderen die aan yoga doen bij Sterrig. De jongste groep met yogi’s is er aan het afronden, samen met Jiska. Het voelt alsof ik iets stoor. De kleintjes zitten op matjes, meditatiekussentjes en dekens. Samen vormen ze een soort van nestje om Jiska heen en ze krijgen allemaal een sticker waar Jiska zelf een mooi tekeningetje op maakt. Ze vinden het echt een cadeautje en praten en giechelen met Jiska. Ik ga buiten het kringetje zitten en vraag of ik wat dingen mag vragen. Weer dat gevoel dat ik stoor! De kleintjes voelen zich duidelijk veilig en zichzelf bij Jiska. En dan komt er een rare mevrouw vragen stellen…

Beyoncé

Ik probeer wat contact te maken door wat grapjes te maken en vragen te stellen, maar ik krijg weinig respons. Het meisje met een geweldig roze outfitje kijkt me aan als Beyoncé die de wereld gaat veroveren, maar praten tegen mij doet ze niet. Ze trekt nog niet haar wenkbrauw naar me op. Verlegen? Daarna duikt ze met haar aandacht naar Jiska en praat volop…Ze kan het dus wel 😉 Het is duidelijk, ik stoor!

De acht tot twaalfjarige

Wisseling van de groep. De kleintjes zitten nog in de studio terwijl de wat oudere kinderen binnenlopen. Ze gaan op hun gemak bij elkaar zitten en het voegt meteen. Jiska beantwoordt wat vragen van de kleinsten, terwijl ik de wat ouderen kinderen vragen stel. Ze vertellen open en eerlijk. Jiska blijkt een grappige, lieve, vrolijke, leuke, gezellige en een beetje een gekke yogajuf te zijn. Als ze zelf niet gek durven te doen, dan doet Jiska wel even voor hoe dat moet en dat ze het dan wel durven! De afwisseling binnen de lessen vinden ze prettig. Soms gaan ze in de aerialdoeken hangen, doen ze yogahoudingen, praten ze over iets dat speelt in hun wereldje of gaan ze met het wobbelboard aan de gang. Het rustmoment tijdens de yogales wordt vaak als favoriet genoemd.

“Het lukt me hier om niks te doen, gewoon lekker te liggen.”

“Jiska is open en je kan jezelf zijn.”

“Ik vind het fijn om actief bezig te zijn en dan af te ronden met een momentje lekker liggen. Je mag dan zelf een plekje zoeken, dat vind ik fijn.”

“De aerialdoeken zijn mijn favoriet!”

“Het rustmoment is met muziek en dan je ogen dicht. Of ze leest een verhaal voor.”

“Soms doen we een yoga-parcours!”

“Sinds ik aan yoga doe bij Sterrig heb ik wat meer balans en voel ik me minder onzeker. Daardoor gaat het op school ook beter.”

“Soms kom ik naar yoga en dan ben ik heel boos door bijvoorbeeld een ruzie op school. En dan ben ik hier geweest en dan ben ik weer rustig.”

 

Lestijden en groepsindeling

Op woensdagmiddag worden de kinderyogalessen gegeven bij Sterrig.

15:00 – 16:00 leeftijdsgroep 3-7 jaar
16:00 – 17:00 leeftijdsgroep 8-12 jaar

De kinderen zijn ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen. In de jonge groepen komt het spelen en ontdekken meer aan bod. Terwijl we in de oudere groepen steeds gerichter aan de slag gaan met thema’s zoals vriendschap, grenzen kunnen aangeven, emoties, etc. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe steviger je in je schoenen staat. Ook dat is onderdeel van de yoga.

Wil je meer weten over de kinderyogalessen bij Sterrig? Kom langs of kijk op onze site en YouTubekanaal.