Het Sterrig boekenhuisje is nu ook een minibieb

Na de kinderboekenweek hebben we in het boekenhuisje ook ruimte gemaakt voor boeken voor volwassenen. De verdeling is nu ongeveer fifty fifty. Een plank voor de kinderen en een plank voor voor de volwassenen.

Hoe werkt de minibieb eigenlijk?

Nu krijg ik nog wel eens de vraag hoe werkt dat boekenhuisje eigenlijk? Het gaat voor zowel kinderen als volwassenen om het doel dat de boeken mogen zwerven. Zodat ze gelezen worden.

Voor de volwassenen hebben we het boekenhuis aangemeld op Minibieb. Hij is er nog niet op te vinden, moet nog toegevoegd worden door de beheerder van de website. Voor de Minibieb boeken geldt het volgende. Je mag de boeken lenen, omruilen of zelfs doorgeven. Je hoeft dus niet een boek terug te zetten, het mag wel. Door boeken te ruilen blijft er automatisch een verfrissend aanbod in het boekenhuisje. Wij houden dat sowieso in de gaten en vullen ook zelf de boeken aan of wisselen ze voor een ander aanbod.

Een digitale boekenplank

De kinderboeken hebben allemaal een sticker van Kinderzwerfboek. Voor op het boek en in de kaft van het boek. Je kunt op de website van kinderzwerfboek een digitale boekenplank voor je kind aanmaken. De boeken hebben op hun sticker een code. Als je deze invoert komt het boek op jouw boekenplank te staan. Je kunt het boek een cijfer geven en een berichtje schrijven voor de volgende lezer. Zo kun je ook volgen waar het boek heen gaat.

Zwerfboeken

De kinderboeken zijn dan ook echt zwerfboeken. Wat betekend dat je het boek ook ergens achter mag laten, zodat een ander het weer kan vinden. Bijvoorbeeld in de trein of in een wachtkamer. De sticker op het boek zegt neem mij mee! Wat hopelijk een ander kind uitnodigt het boek mee te nemen.

Boeken doneren

Heb je zelf boeken die je niet meer leest? Kinderboeken of boeken voor volwassenen. Dan mag je deze gerust doneren voor het boekenhuisje. Als er ruimte is in het huisje mag je de boeken er natuurlijk in zetten. Is er geen ruimte in het huisje loop dan gerust bij ons naar binnen. Je mag ook altijd de boeken om het hoekje van de deur zetten of in een plastic zak bij het huisje. Dan zorgen wij ervoor dat de boeken in het huisje terecht komen. Het is voor ons fijn om een voorraad te hebben. Wanneer er ineens meerdere boeken opgehaald worden en er wordt niet aangevuld, dan kunnen wij het aanvullen toch blijven verzorgen.

Wat een succes al!

Wat is het leuk om het boekenhuis gebruikt te zien worden. Kinderen die voor of na de les een boek wisselen. Die tijdens het wachten op de les een fijn boek vinden om te lezen. Volwassenen die de eerste boeken op halen. Een praatje tussen een ouder iemand en een kind die een boek aan het wisselen is. Iemand in zijn werkkleding die rechtstreeks naar het boekenhuisje fietst een boek pakt, even later toch terug komt en het boek nog wisselt. Een kind wat tegen mij zegt dat het net een cadeautje is om elke keer een nieuw boek te pakken.

Zoek je een boek?

Ben je op zoek naar een specifieke titel? Een boek wat je al een tijd graag wilt lezen? Of merk je dat er voor jou kind steeds niets tussen staat? Laat ons weten wat je zoekt. We zitten ondertussen ook in een groep voor Minibieb beheerders. In deze groep kunnen we elkaar ook vragen om specifieke boeken oid. Dus wie weet kunnen we je helpen. Ook voor kinderen is het natuurlijk voor ons nog zoeken wat zetten we in de bieb? Wie komen er langs en wat willen ze lezen. We horen het graag.