Een ode aan Agnieszka

Agnieszka leerde ik kennen bij de ouder&kind yoga. Ze kwam samen met haar zoon voor een les. Dit was in het eerste jaar van Sterrig. Agnieszka was aan de vroege kant voor de les en vertelde dat ze net haar opleiding tot hatha yoga docent had afgerond. Een aantal maanden later kwamen er aanvragen voor volwassen yoga binnen. In het begin gaf ik keurig aan dat dit niet in het aanbod zat van Sterrig. De aanvragen bleven komen en zo zag ik ineens een mogelijkheid. Wat als Agnieszka de lessen wil geven? We dronken en kopje thee om dit idee te bespreken en al snel waren we beide enthousiast.

Agnieszka startte met lesgeven in de gymzaal van de Dorpsschool in Wolvega. Voor yogalessen is deze ruimte niet ideaal. We speelden met het licht door schemerlampjes uit de school te toveren. De ruimte bleef wat koud. Het was maar voor een paar maanden. Want al gauw verhuisden we naar de Sterrig Studio.

Als docent heb ik Agnieszka zien groeien en ontwikkelen. Ik vind Agnieszka sterk in de rust in de les bewaren. Door af te wisselen met muziek en stilte in de les. De tijd te nemen voor het technisch opbouwen van de houding. Het inspreken van de combinatie van de houding en ademhaling. En haar brede kennis over yoga en levensgeluk.

Tot vorig jaar mei gaf alleen Agnieszka hatha yoga binnen Sterrig. Daarna kwam Ilse het yogateam versterken met de dinsdagavond les. Er kwam steeds meer vraag naar een uptempo yoga les. Waarin de yogi uitgedaagd wordt in beweging. Als yogi kan het net zo goed uitdagend zijn om een les te ervaren die rust en vertraging brengt.

We merkten eind vorig jaar zomer tot december een terugloop in de lesklanten op bij Agnieszka. Begin dit jaar hebben we een evaluatie gehad en heeft Agnieszka nog wat aanpassingen doorgevoerd in haar manier van lesgeven. Toch heeft dit jammer genoeg niet geresulteerd in een goed lopende donderdagavond groep.

Eind maart hebben Agnieszka en ik opnieuw een evaluatie gehad waarin we samen tot het besluit zijn gekomen dat het lesgeven van Agnieszka bij Sterrig gaat stoppen. Aanstaande donderdag 18 april is Agnieskza haar laatste les.

Nu wil ik eerst even zeggen dat de terugloop niets zegt over de kwaliteit van lesgeven van Agnieszka. Agnieszka is een uitstekende hatha yogadocent. Met ondertussen meerdere jaren ervaring in het lesgeven. Ik steek mijn hand voor haar door het vuur als yogadocent.

De klanten die binnen komen bij Sterrig zijn op zoek naar iets anders in de yogales. Meer uitdaging in het bewegen, flow en energieke lessen. Agnieszka is een docent bij wie ik de uitdaging vind in de rust. Ik vind comfort in de energieke lessen. Een docent die goed bij mij past. Alleen leer ik op deze manier dat dit niet direct zegt dat ze goed aansluit bij de doelgroep van Sterrig.

Gelukkig zijn er genoeg mensen geweest binnen Sterrig die net als mij met veel plezier haar lessen hebben gevolgd. Ook via deze weg wil ik Agnieszka nogmaals bedanken voor alle fijne lessen die ze heeft aangeboden binnen Sterrig.

Om nog even praktisch af te sluiten. Want ook dat hoort erbij. De hatha yogalessen bij Sterrig blijven bestaan. Dinsdagavond geeft Yvanka les van 19:30 – 20:30. Op donderdagavond zal ik (Jiska) de lessen sowieso tot de zomervakantie gaan overnemen, deze les is van 20:00 – 21:00. Graag willen we nog een late groep op dinsdagavond starten. Dit is bij voldoende animo. Laat het vooral weten als je daar belangstelling voor hebt.