World Clean Up Day 2020

Het begon allemaal met de spreekbeurt van Noor over de plastic soep. Samen doken we in dit onderwerp. We keken documentaires, we lazen een boek uit de bibliotheek, we gingen naar Pieterburen voor een expositie van de MSC Zoë en sloten die dag af met een beach clean up in Lauwersoog.

Tijdens de beach clean up was daar een enthousiaste vrijwilliger die ons van alles uitlegde en liet zien. Hij haalde kleine stukjes plastic uit het water, micro deeltjes. Hij liet ons zien hoeveel plastic er rond slingerde en hoeveel verschillende soorten.

We ontdekten de app Litterati om zwerfafval mee vast te leggen. Niet zomaar zonder reden natuurlijk. Want al die gegevens worden gebruikt om inzichtelijk te maken hoe groot het zwerfafval probleem is. Je kunt zo heel specifiek op afvalsoort zoeken. Bijvoorbeeld plastic flesjes of nog specifieker het anta flu snoeppapiertje. Dit specifieke snoeppapiertje is het meest gevonden snoeppapiertje. Met deze gegevens zijn ze naar de fabrikant geweest die daarop heeft besloten om de samenstelling van het snoeppapiertje te veranderen. Zo zijn wij gestart met deze app. Wij ruimen op en we leggen vast.

Zaterdag 19 september is het World Clean Up Day. Samen met 180 landen ruimen we dan op en leggen we dan vast. Vanuit Sterrig willen we ook deze dag onze handen uit de mouwen steken om het land schoner te maken. Het doel is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Tegelijkertijd leggen we de informatie vast via de Litterati app. Dat helpt bij het zoeken naar oplossingen voor dit probleem.

Wat kun jij doen?

  • Steek je handen uit de mouwen en help ons opruimen.
  • Meld je aan voor onze opruimen actie op de World Clean Up Day website. Zoek op Wolvega en je vind onze actie op ons nieuwe adres: Steenwijkerweg 1 in Wolvega.
  • Tussen 9:30 – 16:30 kun je bij de Sterrig locatie een vuilniszak en handschoenen oid ophalen.
  • Download de Litterati app en maak een account aan.
  • Ga naar een gebied waar je wilt opruimen, ruim op en leg vast. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag op te ruimen, een half uur kan ook al het verschil maken.
  • Maak een foto of een kort filmpje van jou in actie, app of mail deze naar ons en dan maken wij daar een tof filmpje van.
  • Je mag de gevulde vuilniszak bij ons terug brengen, dan zorgen wij dat alles bij de stort terecht komt.
  • Je mag natuurlijk ook vanuit huis starten en daar weer eindigen.

World Clean Up Day en Corona

Normaliter bestaat deze dag uit gezamenlijk opruimen in groepen. Dat ligt nu natuurlijk allemaal wat anders. Vanuit de organisatie hebben ze wat aandachtspunten ivm Corona opgesteld. We raden jullie allemaal aan deze even te lezen. Natuurlijk heeft dit alles ook met hygiëne te maken en de afstand die we moeten behouden.

We hopen dat we deze dag met zoveel mogelijk mensen tegelijk zwerfafval kunnen opruimen. Zo Wolvega en omgeving, ons land schoner kunnen maken.