Wereldlichtjesdag, we steken met veel liefde kaarsjes aan

Wereldlichtjesdag 2020

Daar zit ik dan. In het donker, bij kaarslicht in de Sterrig locatie. Naast me branden kaarsjes om me een beetje van licht te voorzien. Voor me branden kaarsjes met een verhaal, voor een ieder een kaarsje in het speciaal. Een kaarsje met liefde aangestoken in een potje met liefde gemaakt door de kinderen van de kinderyoga.

Zoveel liefde, zoveel gemis, zoveel verhalen. Meerdere malen heb ik kippenvel of tranen in mijn ogen. Daar staan die kaarsjes allemaal zij aan zij. Het licht verbind ze met elkaar. Door het donker heen schijnt het ene lichtje naar het andere lichtje. Zo voelt het vanavond ook. Wereldlichtjesdag verbindt al die verhalen met elkaar. Al het gemis. Het verbindt ons mensen met elkaar. We dragen het samen. Ook al kun je in het missen, het verdriet en het rouwen je heel alleen voelen. Vaak zijn er vele om je heen die aan je denken. Geraakt zijn door wat jij mee maakt. Tranen huilen voor jou gemis.

Samen houden we hen die we missen hier in leven. Door over ze te praten. Herinneringen op te halen. Door aan ze te denken. Door een kaarsje te branden. Vanavond moest ik aan meerdere mensen denken. Stak ik voor meerdere mensen een kaarsje aan. Al die kaarsjes staan hier nu te twinkelen en te stralen.

Het is niet altijd een makkelijk onderwerp. De dood, verlies, rouw, missen. Toch is het zo van waarde om op wat voor manier met elkaar ruimte te maken voor dit onderwerp. Van jong tot oud. De kinderen, de tieners in de yogastudio vragen jaarlijks om de lichtjesles. Ze hebben allemaal wel iemand die ze missen of weten al heel goed dat iemand anders iemand mist. Daar steken ze dan ook graag een kaarsje voor aan. Wij zullen nu ook jaarlijks op wereldlichtjesdag zo de kaarsjes in de Sterrig locatie aansteken. De slinger van lichtjes in de vensterbank. De slinger van lichtjes online.

Laten weten dat je aan de ander denkt, een klein gebaar boordevol liefde.