Wist je dat het op 19 maart de Landelijke Opschoondag is? Deze actie wordt georganiseerd door nederlandschoon.nl en ze nodigen iedereen uit om de handen uit de mouwen te steken zodat de buurten en het milieu schoner worden. Want hoe schoner iets is, hoe meer het uitnodigt om het schoon te houden.
De tien plastic producten die het meest gevonden worden op de Europese stranden
- Drankverpakkingen (inclusief dopjes en deksels)
- Filters van sigaretten
- Wattenstaafjes
- Zakjes en wikkels
- Hygiëneproducten, zoals vochtige doekjes en maandverband
- Lichtgewicht draagtassen
- Bestek, borden, roerstaafjes en rietjes
- Bekers voor dranken
- Ballonnen en ballonnenstokjes
- Verpakkingen voor take-away voedingsmiddelen
Tijd voor actie!
En natuurlijk helpt Sterrig ook mee om de buurt en de natuur schoon te houden! Want hoe vaak loop je (in Wolvega) niet over straat of in de natuur en zie je blikjes, verpakkingen, mondkapjes en ander afval liggen? Vanaf 21 maart kan je bij Sterrig een graptor (grijpstok waarmee je vuil kan oppakken) lenen en een vuilniszak meekrijgen. Er zijn 2 kindergraptors en 1 voor volwassenen. Zijn ze uitgeleend? Dan kan je natuurlijk ook huishoudhandschoenen aantrekken en/of een wasknijper gebruiken om het vuil op te pakken.
Naast het ondersteunen van Landelijke Opschoondag, haakt Sterrig wederom aan bij Word Cleanup Day Nederland. Dit jaar is dat op 17 september. Dit is de grootste wereldwijde opruimactie ter wereld!
Alternatieve producten
Misschien is het je de laatste tijd al opgevallen: wattenstaafjes hebben geen plastic stokje meer (die zijn nu vaak van hout of karton), je krijgt niet zomaar een zakje in de winkel en je rietje is van herbruikbaar materiaal of karton!
Er zijn veel mooie producten bedacht om zwerfafval en onnodig plastic gebruik tegen te gaan. Zo maken we bij Sterrig gebruik van wc papier van The Good Roll, gebruiken we schoonmaakproducten van bijvoorbeeld Seepje en Marcels Green Soap. De vlaggen van Sterrig hebben we cadeau gekregen van bseen. Eigenaar Henk Jan Lijzinga is de vader van één van onze tieneryogi’s en heeft bewust gekozen voor duurzame vlaggen.
Tips en ideeën van het Sterrig team
Laura: “Ik kies zelf vaak voor tweedehands kleding en meubels. Dingen die ik zelf niet meer gebruik maar goed bruikbaar zijn breng ik naar de kringloopwinkel.”
Nynke P.: ” Ik ben 5 jaar vegetariër en ik koop veel van mijn spullen en kleding bij de kringloop. Ik heb kleine duurzame aanpassingen, zoals rvs rietjes, vegan shampoo en deodorant. Als vrouw zijnde lijkt me een menstruatiecup duurzaam, die staat nog op mijn to-do lijstje.
Anne: “Ik heb laatst siliconen voedseldeksels bij de IKEA gekocht. Hierdoor gebruik ik geen plastic folie meer. En ik run samen met mijn dochter van tien jaar ‘Het-gratis-boodschappen-kastje’, waardoor er onder andere minder producten worden weggegooid.
Jiska: ” Mijn rugzak is gemaakt van gerecyclede materialen en ik let bij andere aankopen ook op of het duurzaam gemaakt is.”
Nynke T.: “Op Instagram heb ik, samen met mijn kinderen, het account ‘wijwillenminderafval‘, daar staan veel producten op waarbij minder afval het doel is. Mijn favoriet is het herbruikbare wattenstaafje van LastSwab. Wat ook interessant is, is Het Zero Waste Project en de site levenzonderafval.nl
Berber: “Ik doe mee aan de nationale week zonder vlees.”
Astrid: “Ik maak mijn eigen dagcrème en olie. Dit geeft een lekker luchtje en het is natuurlijk. En als ik een nieuwe yogamat nodig heb, haal ik deze vaak van Marktplaats. Tweedehands scheelt weer in deze consumptie maatschappij.”
Adine: “Ik koop bewust minder spullen, eet geen vlees, geen zuivel en veel groente. En mijn yogakleding heb ik gekocht wat de label ‘duurzaam’ heeft.”
Joris: “Binnen Sterrig hebben we gekozen voor tweedehands meubels, dit is een stuk duurzamer. En we eten graag chocolade van Tony Chocolonely :-D. Ik zou ook nog graag een wormenkrukje willen hebben, zowel thuis als in de studio.”
Als je een beetje goed rondkijkt, zijn er zoveel leuke, duurzame producten te krijgen (en te maken, kijk maar eens op Pinterest bijvoorbeeld) waarbij rekening wordt gehouden met de hoeveelheid en het soort afval dat er bij vrijkomt.
Help je mee bij een duurzamere wereld, zonder afval op de straat of in de natuur? We zien je graag bij Sterrig om (vanaf 21 maart) een graptor te lenen en een vuilniszak op te halen!