Blog door Anne.
Toen ik nog werkte als docent op mbo-scholen, hoopte ik altijd dat ik ergens in een bezemkast een veldbedje zou vinden met een fijn kussen en een zacht dekentje. En dat ik daar dan even kon gaan liggen in een tussenuur of een pauze. Want een pauze in een docentenkamer, is voor mij geen pauze.
Ik had behoefte aan een rustmoment; donker, stilte, geen flexplek, geen vragen, geen studenten, geen collega’s. Just me and my blanket. Ik kon daar zo naar hunkeren. Misschien was dat een teken dat het me veel teveel was? 😉
Het hoeft natuurlijk niet meteen zoals hierboven omschreven staat, maar rustmomenten zorgen ervoor dat je je beter kan focussen en je wordt er productiever van. Het verlaagt je stresslevels en dat is goed voor zowel je lichaam als je geest. Je zintuigen werken weer beter na een pauze en tijdens zo’n pauze ‘hoor’ je beter wat JIJ nodig hebt. En nee, dat is niet egoïstisch. Dat is goed voor jezelf zorgen.
Luisteren en handelen.
Sinds een paar jaar weet ik dat ik naar de signalen van mijn hoofd en lijf mag (moet!) luisteren en er naar mag (oké, oké, moet…) handelen. Mindfulness heeft me daarbij geholpen, mediteren heeft me daarbij geholpen. Maar ik kan met verbazing en eerlijk gezegd, wat jaloezie, kijken naar mensen die goed weten hoe ze rust kunnen inbouwen en wat ze oprecht nodig hebben (en dan handelen ze er ook nog naar!). Dit artikel in Flow Magazine, was een eyeopener voor me.
‘Vrij om te gaan’ pasje
Twee vrienden van mij zijn net gestopt met roken. Ik ben super trots op ze dat ze het allebei volhouden. Maar wat ze, naast de nicotine, onwijs missen is het rustmomentje. Je kan je vrij makkelijk onttrekken aan welke situatie dan ook. Irritante familie tijdens een verjaardag? Veel vergaderingen? Vervelende collega? Druk restaurant? Je loopt gewoon geoorloofd weg en gaat een paar minuten lekker naar buiten en komt weer tot jezelf! Beetje jammer dat je de COPD en andere nare dingen er gratis bij krijgt.
Het is dan alsof je een soort van ‘vrij om te gaan’ pasje hebt. Ik wil ook een ‘vrij om te gaan’ pasje. De wereld van vandaag heeft deze pasjes nodig! De enige die me dat pasje kan geven, ben ik zelf.
Pro-Powernap
‘s Ochtends doe ik vaak het huishouden, regel ik dingen of ben ik aan het werk. Voordat de kinderen thuiskomen, slaap ik regelmatig even. Ik voelde me altijd schuldig en zelfs kinderachtig als ik weer overdag lag te slapen. Maar mijn hemel wat doet het me goed; ik heb meer ruimte voor mijn meiden, ik heb ‘s middags energie om wat aan te pakken en ik sta niet als een of andere chagrijnige heks met moeite een maaltijd in elkaar te flansen. En, heel belangrijk, ik slaap ‘s nachts ook nog prima.
Sommige mensen hebben genoeg aan een powernap van 20 minuten (hou het dan ook bij die 20 minuten, want uit onderzoek blijkt dat je bij een slaapje van 30 minuten heel duf wakker wordt). Ik doe het goed bij, hou je vast, …anderhalf uur! Veel mensen vinden dit vreemd en de meeste psychologen vinden het te lang.
Maar ik kwam er noodgedwongen achter dat ik prikkels minder filter en dat ik ze veel langzamer verwerk. En na wat onderzoek ontdekte ik waarom ik zo graag wat langer slaap overdag; ik maak dan twee keer een slaapcyclus door, waardoor mijn hersens daadwerkelijk uitrusten. Sinds ik dit weet, voel ik me minder bezwaard om overdag een fijn kussen en zacht dekentje te pakken. You do you….
En wat blijkt? Ik ben niet de enige die dit doet. Zelfs NASA is pro-dutjes voor hun piloten en er zijn bedrijven die de mogelijkheid bieden aan hun werknemers om een powernap te doen. In dit artikel van zobegaafd.nl leggen ze veel uit over power naps en hoe je zelfs een slaaptekort er mee kan inhalen.
Tips voor een rustmoment
Hoe pak jij je rustmomenten? Luister jij naar je signalen? Hier wat ideeën van anderen:
★ Een korte ademhalingsoefening doet wonderen en geeft me echt meer rust en energie. Bijvoorbeeld deze van Rob Eckhardt van Zencentrum het Drents Friese Woud.
★ Op mijn werk ga ik vaak een extra keer naar de wc. Gewoon ….even…..niks.
★ Een wandeling, ook al is het maar vijf minuten.
★ Na een lange vergadering pak ik een kop thee en ga op mijn kantoor zitten en uit mijn raam staren.
★ Als ik de hele dag gewerkt heb en het is thuis nog een drukste van jewelste, dan ga ik met de schone was naar boven, doe ik oordopjes in en vouw zo de was weg. Ik geniet van de nette stapeltjes en heb een moment voor mezelf.
★ Soms, als ik echt inspiratieloos ben, dan zet ik mijn PlayStation aan. Dat maakt mijn hoofd echt leeg en daarna kan ik weer verder.
★ Ik pak wat warms te drinken en ga ermee in de tuin zitten. Geen telefoon, alleen maar de planten, voorbij wandelende huisdieren, de zon en de warmte van mijn kopje.
★ Ik ga bewust op de fiets naar mijn werk. Die twintig minuten geven me de ruimte om op te laden of de dag van me af te laten glijden.
★ Ik vind tandenpoetsen een rustmoment. Mijn zoon en man zien het als iets dat moet en vinden het vervelend. Ik ervaar het gevoel van de tandenborstel als een massage. Het is maar net hoe je er naar kijkt en het ervaart.
★ Een heerlijk bad, inclusief badschuim, gezichtsmasker, scrubbeurt en een tijdschrift.
★ Als ik met een fijne mindset ga koken, dan is dat echt een mindful rustmoment voor me. Het is soms zo hoe je ernaar kijkt en erover denkt. Je mindset maakt hoe je het ervaart. Want het is dezelfde activiteit en het duurt niet langer of korter als ik het met aandacht doe. En toch ervaar ik het dan heel anders.
★ Ik werk in het basisonderwijs. Eigenlijk hebben we daar geen echte rustmomenten, dus ik moet het van mijn mindset hebben. Bijvoorbeeld zelf lezen als de kinderen lezen. Als ik geen pleinwacht heb tijdens de lunch, dan eet ik soms thuis. Maar het is vooral hoe je er zelf mee omgaat dat je constant kinderen en collega’s om je heen hebt. En als ik klaar ben op school, dan ga ik niet nog een uur nadenken over werk.
Ik wens je verveling toe.
Ik ben oprecht benieuwd hoe jij rustmomenten pakt elke dag. Of dat nou tijdens een volle werkdag op kantoor is, als je iemand helpt met verhuizen of als je bijvoorbeeld wat klusjes in huis doet. Laat het me weten via een reactie op de socials of laat het me weten als je me ziet.
Ik wens je een kop thee met een mijmermoment toe.
Ik wens je een wandeling tussen de herfstbladeren toe waarbij je de geuren en kleuren echt waarneemt.
Ik wens je een paar diepe zuchten toe met een uitreksessie om het af te maken.
Ik wens dat je je een tijdje verveelt en dat je dan voelt wat je nodig hebt.
Liefs,
Anne