Peuterdans bij Sterrig wordt interactief

Altijd ben ik op zoek naar mogelijkheden zodat kinderen en ouders een stukje van de peuterdans of de yoga mee naar huis kunnen nemen. Hoe kunnen we zorgen dat het niet stopt in de Sterrig studio. De eerste stap die ik daarin deed was een appgroep aanmaken. In de appgroep deel ik wel eens foto’s of video’s van wat we doen. Ik vertel over het thema’s waar we mee bezig zijn of deel het boek wat we gebruiken.

Vooral in de peuterleeftijd probeer ik de ouders er nauw bij te betrekken. Want het is best lastig om te vertellen waar we allemaal over gedanst hebben. In 45 minuten gebeurd er veel. We dansen en bewegen op verschillende muziekjes, gebruiken verschillende materialen, dan is er een keer iemand verdrietig of boos of iemand wil even niet dansen. En als een ouder dan vraagt, wat hebben jullie gedaan? Tsja… Dan is het fijn dat je als ouders kaders hebt om wat gerichter te kunnen vragen. Of een beetje in te kunnen vullen zodat je peuter alleen nog maar hoeft aan te vullen.

Wat kan ik nog meer doen?

Deze zomer dacht ik na… Wat kan ik nog meer doen? Zodat de peuters thuis ook kunnen dansen. Ze niet alleen kunnen vertellen over wat we doen, maar het kunnen laten zien. Zodat het thema nog meer gaat leven. Voor de kinderyoga maak ik regelmatig video’s om thuis wat te kunnen doen. Dat kan natuurlijk voor de peuterdans ook. De eerste lessen na de zomervakantie zitten er weer op. We zijn een nieuw thema gestart. We dansen over Ellie de olifant en die zit in bad. We dansen en bewegen aan de hand van een prentenboek. Dit lees ik tijdens de les altijd voor. Nu heb ik dit opgenomen. De kinderen kunnen dan thuis het verhaal ook nog eens luisteren. De ouders kunnen het verhaal ook horen. En vele anderen kunnen ook kijken en luisteren naar dit mooie prentenboek.

Ieder thema ga ik weer een prentenboeken voorleesfilmpje maken. Naast voorleesfilmpjes zal ik ook filmpjes maken waarin ik bepaalde dansroutines laat zien. Kinderliedjes met bewegingen erbij of hoe we bewegen als een opkomende zon of een flamengo. Voor nu heb ik eerst een filmpje gemaakt waarbij ik zing. Ik ben geen natuurtalent in het zingen… Zet de tv of tablet niet te hard 😉 U bent gewaarschuwd. Maar zo kan er thuis gedanst worden, alles voor dat goede doel 😀

Wat is nu dat ene liedje?

Ik heb al verschillende keren meegemaakt dat ik muziek gebruik, kinderen dit liedje thuis proberen te zingen of graag willen horen… Maar wat is dat ene liedje dan? Om daar ook ondersteunend in te zijn, maak ik vanaf nu voor de peuterdans een spotify afspeellijst aan. Deze staat op de volgorde zoals we hem ook dansen bij de peuterdans. Alle juiste liedjes op een rij. Zo kunnen de peuters thuis ook lekker dansen. Weet je als ouders precies welke muziek ik gebruik. En wie weet kan een ander het ook nog als inspiratie gebruiken.

Wil jou peuter ook dansen?

Dat kan! Want er is plek in beide groepen, op woensdag- en donderdagochtend van 9:00 – 9:45. Ook kan er een peuterdans les verzorgd worden op de peuterspeelzaal of de kinderopvang. Mijn ervaring is dat kleuters het ook nog héél leuk vinden. Ook op de basisschool kan er gedanst worden.

Wat vind een ander van peuterdans?

Moeder: Vanwege beetje ‘houterige’ motoriek en de liefde voor muziek & dans heeft mijn peuter een proefles meegedaan. Vervolgens iedere woensdag. In het begin was ze wat afwachtend en kat-uit-de-boom-kijkend, maar mede door de fantastische aanpak en het geduld van Jiska voelde ze zich steeds beter op haar gemak en laat ze thuis zien en horen wat ze allemaal op “dansles” gedaan heeft.

Moeder: Vandaag afscheid genomen van de peuterdans… 2 jaar geleden als kleine peuter begonnen en al die tijd heeft ons meisje iedere woensdagochtend met veel plezier en enthousiasme gedanst. Gelukkig hoeven we geen afscheid te nemen van lieve ‘juf’ Jiska en Sterrig. Volgende week mag onze kleuter naar kinderyoga!

Meer lezen over de peuterdans?

Blogs over peuterdans: