Jaahaaa, ik ga echt een keer een Hatha Yoga les volgen hoor….

5 jaar geleden, toen Jiska begon met haar bedrijf Sterrig werd mij al gevraagd door Jiska om een keer een Hatha Yoga les te volgen. Ik heb dit in deze 5 jaar altijd nog af kunnen houden met “Jaaa… ik ga echt wel een keer een les volgen hoor” en dan was ik weer even klaar met deze vraag voor de komende maanden. Blijft toch gek dat ik deze stap niet zo snel durfde te zetten om een yoga les te volgen. Ik moest zelf wel een drempel over om deze stap te nemen. Uiteindelijk ben ik toch gegaan. In deze blog lees je waarom en wat mijn ervaringen tot nu toe zijn.

De aanleiding

Meestal ga (moet) ik 1 keer per jaar naar de fysio omdat het dan in mijn onder rug is geschoten. Ook dit jaar was dat het geval. Vaak door hele simpele handelingen, zoals deze keer Mees zijn loopfiets uit de kofferbak van de auto halen. Ik keek het een dag aan, maar de pijn werd niet minder. Ik zocht contact met de fysio hier in Wolvega. Ik kon gelukkig vrij vlot terecht. Dit keer bij een fysiotherapeut die ik nog niet eerder had gehad. Na de eerste sessie was zij er vrij vlot over uit. Ik sla spanning / stress op in mijn lichaam en dan voornamelijk mijn rug. Tijdens een 2e consult vroeg ze mij of ik misschien open zou staan voor yoga, dat zou mij kunnen helpen om meer in contact te komen met mijn lichaam. Om beter aan te kunnen voelen wanneer de spanning in mijn lichaam zit en om te leren te ontspannen.

Ik moest grinniken… 

Mijn radars in mijn hoofd gingen aan de slag, zou Jiska hier achter zitten? Weet de fysiotherapeute misschien soms dat mijn vrouw een yogastudio heeft? Hoe groot is de kans dat ze dat weet? Ik probeer deze gedachtes los te laten en geef aan dat ik hier misschien wel voor open zou staan en dat ik ook wel een yogastudio in Wolvega ken waar ik een proefles kan volgen…. Nadat ik vertel dat Jiska de eigenaresse van deze studio is, had zij zoiets, wat let je dan nog? 🙂 

De ervaring

Ik liep naar huis van de fysio en ik wist dat Jiska ook thuis was… In mijn hoofd was ik bezig met hoe Jiska zou kunnen reageren; “Zie je nou wel, je moet gewoon luisteren naar mij!” of “Van haar neem je het wel aan en van mij niet?!” 😉 Eenmaal thuis gekomen vertelde ik het verhaal en dat ik toch maar eens een Hatha yoga les moest proberen. (hoe Jiska reageerde mogen jullie zelf invullen :D)

Diezelfde dag heb ik mij aangemeld voor de dinsdagavond les bij Laura. De les begon rustig, waarin Laura je even laat landen in de yoga les. Daarna gingen we aan de slag met diverse houdingen. Na een aantal minuten stond het zweet al op mijn voorhoofd. Nadat we de reeks een keer hadden herhaald was het tijd voor de eindontspanning. Laura spreekt dit echt super fijn in. Het was een tijd geleden dat mijn lichaam zo ontspannen aanvoelde.

Wat ik nog het meest lastige vond was mijzelf verhouden naar de groep, hoe doe je in een yoga les, moet je stil zijn, mag je een grapje maken, wat nou als ik een houding of überhaupt iets niet snap? Halverwege de les was ik er achter, ik kan gewoon mij zelf zijn. Als ik een grapje wil maken, dan mag dat, als ik stil wil zijn, dan mag dat, als ik een vraag heb, dan stel ik hem. Niks moet en alles mag (nou ja heel luidruchtig zijn tijdens een Yoga les is nou ook weer niet de bedoeling, dus dat heb ik dan maar niet gedaan ;))

De conclusie

Ik volg nu minimaal 1x in de 2 weken een yoga les bij Laura. De mix tussen ontspanning en toch aan het werk zijn met je lichaam vind ik zelf erg fijn. Het helpt mij ook om meer naar mijn lichaam te luisteren, op te merken wanneer er spanning in mijn lichaam zit of dat er juist geen spanning in mijn lichaam aanwezig is. Het heeft 5 jaar geduurd, maar ik ben nu toch echt overtuigd. Mij zal je dan ook vaker gaan aantreffen bij de Hatha Yoga lessen bij Sterrig. 

Dan nog even dit; Jiska heeft mij niet opgedragen om dit verhaal in een blog op te schrijven, dit is iets wat ik graag met jullie wilde delen. Het heeft mij daadwerkelijk echt geholpen en het helpt mij nog steeds. Ik had een oordeel en nu heb ik een mening en deze deel ik graag.