Jiska, wat doe je nu eigenlijk?

jis-schrijven-web

De meest gestelde vraag voor mij in het afgelopen jaar is… ‘Wat doe je nu eigenlijk precies Jiska?‘. Mijn antwoord is vaak een wedervraag. Wat wil je weten? Want de vraag is te groot voor een eenvoudig antwoord. Hetzelfde met de opdracht ‘Omschrijf je bedrijf in een paar woorden‘. Hoeveel is een paar woorden? Een keer was het antwoord 3 woorden. Vervolgens bleef het aan mijn kant lange tijd stil. Drie woorden, het zijn er niet veel om mijn bedrijf in te vangen. Ik puzzelde me suf welke woorden ik dan zou kiezen. De ander bleef me vragend en later fronsend aan kijken. Ik zag hem denken, hoe moeilijk kan het zijn. Uiteindelijk antwoordde ik met: ontspanning, aandacht en hulp. Het gezicht betrok, de ander leek enigszins geïrriteerd. ‘Maar wat doe je dan?!’.

Zo’n eenvoudige vraag die het gesprek binnen mum van tijd ingewikkeld kan maken óf interessant. Vertel anders gewoon eens hoe je dag eruit ziet, zei ook eens iemand. Waarop ik wederom kom met een vaag antwoord… Geen dag is namelijk hetzelfde sinds ik mijn eigen bedrijf ben gestart. Wat is dan iets wat iedere werkdag terug komt? Dat is eenvoudig, koffie en post-its. Ook dit antwoord stelde de ander niet tevreden. Want het zegt nog altijd niets over wat ik doe…

Wat ik doe

Ik doe veel. Nu schrijf ik een blog en schrijven doe ik graag. Dat is misschien wel wat ik het allermooiste vind sinds ik een eigen bedrijf gestart ben. Ik schrijf én ik illustreer in opdracht van mezelf. Ik ontwerp posters, maak illustraties die ik gebruik voor online marketing én ik schreef laatst zelfs in opdracht van een ander. Mijn passies omzetten in werkzaamheden. Krijg je dat allemaal betaald? Nee. Lang niet alles wat ik doe krijg ik betaald. Ik doe veel wat ik ook niet betaald krijg. Mijn eigen reclame materiaal ontwerpen zorgt er wellicht voor dat ik niet iemand anders hoef te betalen.

Terug naar wat ik doe. Ik schrijf yogalesplannen. Ik geef ouder&kind yogalessen. Ik lees bergen literatuur en schrijf verslagen voor mijn opleidingen (nu nog 2, heb er al 3 afgerond dit jaar) . Ik draai een pilot voor de training ‘Aandacht werkt!’. Ik verdiep me in business models en volg webinars over marketing. Ik schrijf facturen uit, houd mijn urenlijst bij en doe de administratie. Ik geef workshops in illustreren met ecoline en handletteren. Ik schrijf een workshop uit voor het illustreren van kerstkaarten. Ik illustreer nieuwe posters. Ik netwerk. Ik houd mijn kantoor opgeruimd en mijn workshopruimte schoon, daarmee direct mijn huis 😉 Ik oefen massagetechnieken en verdiep me in aroma’s. Ik houd mijn mail bij en erger me aan het feit dat niet alles aan komt. Ik yoga. Ik rijd rondjes met mijn kever onder het mom van reclame maken. Ik houd mijn social media bij. Ik kijk documentaires ter inspiratie en omdat het huiswerk is. Ik zet mijn man aan het werk omdat ik steeds weer nieuwe systemen en onderdelen voor mijn website verzin. Dat klinkt alsof hij het werk doet, dat is ook zo voor het merendeel. Toch vraagt het een hoop overleg werk.  Ik bak lekkere dingen voor de workshops en vergeet tot nu toe recepten te delen (het komt echt). Ik maak lijstjes, schrijf bergen post-its en doe dit sinds kort digitaal.

Dit is zo ongeveer wat ik doe. Iedere dag is het anders en het zal blijven veranderen. Het is veel en divers en dat is nu juist waar ik zo van houd. Verandering, diversiteit, flexibiliteit. En ja, zo nu en dan zorgt dit voor chaos, het overzicht kwijt zijn, een vol hoofd of een vleugje stress. Dat hoort er voor mij bij. En ik zal eerlijk bekennen, ik heb het er reuze druk mee. Af en toe iets te druk. Ik kijk uit naar begin december. Dan heb ik al mijn opleidingen afgerond en kan ik me volledig gaan focussen op Sterrig.

 

 

 

 

Geef een reactie