De droombaan die iedere ZZP’er heeft

jiska-boomstam

Als ZZP’er heb je een echte droombaan. Je doet wat je gelukkig maakt. Daar waar jij voor gekozen hebt. Dat waar je gepassioneerd over bent. Waar je van gaat stralen. Dat wil toch iedereen!

Gisteravond terwijl mijn energiepijl ergens onder vriespunt ligt, heb ik mezelf op de bank gestort. Mijn laptop binnen handbereik met het goede voornemen eindelijk eens de urenregistratie van afgelopen kwartaal af te ronden. Ik zucht, al een keer of vijf voordat ik überhaupt de laptop open heb geklapt. Wat is er toch?, wordt me gevraagd. En dat kan nu wel eens net de verkeerde vraag zijn of de juiste, het is vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Wat er komt is een stortvloed van frustratie, vermoeidheid en onzekerheden. Want ja, ik heb mijn droombaan als ZZP’er gevonden. Als ik mijn diensten uitoefen zie je mij stralen, dat is waar ik gepassioneerd over ben. Alleen komt er zoveel meer bij kijken! Zo heb ik afgelopen jaar mogen ontdekken dat de administratie die bij mijn bedrijf hoort me een uitermate slecht humeur kan geven. Dat ik me heel hard ontwikkel op alle fronten, alleen dat bepaalde ontwikkelingen maar niet in willen slijten. Programma’s waar ik mee probeer te werken zoals Photoshop, Illustrator en een boekhoudprogramma. Ik kan de handelingen 50x doen en toch zit het nog niet in mijn systeem. En dan zit ik alleen op kantoor. Mopper ik voor me uit. Klaag ik tegen die muur met dat leuke behang. En dan krijg ik geen antwoord van de muur… Ik worstel door en als mijn man (mijn computerheld) dan thuis komt, is het soms de eerste vraag die ik stel… Gelukkig kan hij daar meestal om lachen en zegt dan had je weer ruzie met Illustrator?

Vragen over bedrijfsdocumenten, btw-tarieven, inboeken van bonnen, boekhoudprogramma’s, behandelingen laten vergoeden door zorgverzekeraars, beroepenverenigingen, pensioen, arbeidsongeschiktheid, auto op de zaak, of ik wil adverteren? Ik leer het stap voor stap, het gaat met vallen en opstaan, het is lang niet altijd makkelijk en soms echt super frustrerend. Want ik heb geen passie voor een boekhoudprogramma, ook niet voor alles wat met de belastingdienst te maken heeft of met verzekeringen. Ik heb er steeds wat meer verstand van, nog lang niet altijd toereikend. Het kost me energie om me hierin te verdiepen en het kost me meer tijd dan me lief is. Omdat het juist niet vanzelfsprekend is. De muur, mijn laptop, mijn bureau, mijn bonnenprikker, ze hebben het allemaal wel eens te verduren in dit proces.

Gisteravond werd er gezegd, je kunt er ook mee stoppen hoor. Ik was perplex, stil en direct uit mijn klaagzang. Stoppen? Ik ga hier niet mee stoppen! Dit is wat ik opbouw, dit is wat mij drijft, waar ik in geloof! De vrijheid om te mogen ontwikkelen, ideeën te bedenken en deze uit te voeren, vanuit mijn passie mensen wat kunnen brengen, in mijn kracht staan doordat ik doe wat bij mij past.

En het is mijn werk en iedereen die werkt weet ook dat je baan je nooit 100% alleen brengt waar jij gelukkig van wordt. Net als het leven. En daarbij denk ik dat je juist geluk kunt ervaren, doordat je ook ervaart wat je niet gelukkig maakt. Ik ben gelukkig en ook zo nu en dan gefrustreerd, boos of verdrietig, onzeker en moe van alles wat ik doe.

En wat heb je hier van geleerd Jiska? Dat ik echt eens iemand moet bellen, naar iemand toe moet gaan, in contact zijn met een ander als ik even wil zeggen dat het ook best moeilijk is. Het allemaal even niet lukt. Om hulp durven vragen. Want met mijn muur, mijn laptop, mijn bureau en de bonnenprikker… Onze communicatie is nogal eenzijdig. De zender zendt veel en er wordt niet echt ontvangen, laat staan iets terug gezonden.

2 gedachten over “De droombaan die iedere ZZP’er heeft”

  1. Snuffel eens bij It Oersicht, overzicht over onder andere opruimen, administratie e.d.
    Zelf bij de lezing in de bieb geweest, handige tips opgepikt. Zowel op zakelijk als prive gebied. Ze zit ook op facebook.

Geef een reactie